sobota, 29. november 2008

Hvala za rože

vir: BRAIN


Bush-turkey je avtohtona in zaščitena avstralska žival, ki pa ni prav priljubljena. Nima prav nobene kulture - kmetje in kvazi-kmetje (mestni kmetje) se pritožujejo, da jim na vrtovih vse razrije, polomi vse pred sabo, poruva in umori rastline, za sabo pušča malodane minsko polje. En nn Mr. Aussie:" When I had a more thorough look around the garden I realised that virtually everything I had planted in the last two years had been uprooted. "
In ker mu to ni všeč in sam nič ne namudri, uvidi, da je potrebna akcija: "Seeing a lot of hard work undone I went to consult my friend over the road."
No, s sosedom se strinjata, da je zadeva pereča. Nastavljata mu "dummy predators" v obliki gumijastih pitonov. Ampak bush-turkey ne šljivi kač, sploh pa ne gumijastih. Ker je to kompleksna zadeva, se lotita iskanja vzrokov za njegovo obnašanje. Ugotovita, da v bistvu nista ziher, ampak vsi kazalniki kažejo na njegovo požrešnost. Ne lačnost, požrešnost - še posebej v slast mu gredo neavtohtone mlade rastline. Zelo sta zaskrbljena in zaključita, da "whatever the impetus, its behaviour with respect to young native plant seedlings frequently leads to damage if not mortality."
Iztrebiti ga ne smeta, ker je zaščiten. Bush-turkeyeva morebitna vloga pri ravnovesju vesolja ostaja nedefinirana, zato zakon pravi, da "eradication is inadvisable".
Ma ne vem, zakaj mi je prišla ta zgodba na misel ob gledanju poročil, ki so omenjale včerajšnji praznik v ZDA. Res mi je neznanka.1 komentar:

Pegaz pravi ...

evrybody's got something to hide
'cept for me and my monkey.

Mogoce je pa ta bush turkey adolescentna vrsta, upornik brez razloga, in zvau, pa se pac izzivlja. mogoce na to ni stric pomislu. Ja sej ko je pa na glavo obrnjen down under.