sreda, 23. junij 2010

neprijetna resnica ali nekaj podobnega

kako zapeče, ko izveš resnico. in ta me je doletela pred časom, zdaj pa jo imam še potrjeno na videoposnetku.
namreč.

nkoli nisem dvomila o svojem slogu tekanja. zamišljala sem si nekaj podobnega tistemu od deklic in fantov, ki v monokromatskem ozadju laufajo nekje v bližini kanjona Colorado, klifov ali pa kar goli i bosi po snežnobeli plaži.

ko rečem podobnega, ne mislim na necelulitnost nog, bleščeče porcelanastih zobk in simetričnih vzorcev potnih srag in podobno -- predvsem se ta podobnega nanaša na gibanje nog.

reklamno gibanje nog je do kičavosti izpopolnjeno, noge poganjajo neobstoječe kolo, ni odklonov ne v levo ne v desno. oblikujejo enakomerne dolge in sloke elipse.

moj slog je bolj podoben loparjenju. brado držim navzgor in gledam nekam k sv. Petru, so roke pokrčene, dlani stisnjene v pest z iztegnjenim palcem, noge pa delajo pizdarije. medtem ko so boki nevarno blizu tlem, stegna delajo osmice v eno smer, kolena v drugo, vse, kar je nižje, je pa živi direndaj nedeljskega bolšjaka.
ko se takole gledam , imam občutek, da noge sicer vedo, da se pete iz osi kolena praviloma ne bi smele odklonit več kot 90 stopinj, pa jih gladko boli. a potem imajo slabo vest in se v loku vrnejo nazaj k jedru gibanja. a jim je hitro dolgčas in ajmo znova.

imam pa rešitev:
- kapa s šiltom in brezkrojni puloverji, da te še lastna mati ne spozna
- oprijeta kapa, ki iz vsake face naredi 'Krik'
- nočno tekanje v neosvetljenem okolišu

in nobena ne pelje v reklamo za športne copate ali deodorant. darn.

zdaj pa grem, ker bolečina od pekočega posnetka še ni izzvenela.

4 komentarji:

Nataša Pregl pravi ...

o tem sva mela ravno s Preglom zanč debato. A je res pametno naravnavat tehniko teka pri rekreativcih? A ni to v nasprotju z naravnim gibanjem telesa? Men je prav fajn, da že na daleč po slogu vem, kdo teče. Razen če bi se šla rada vrhunsko atletko, ajde, pol pa slobodno :-)

striti pravi ...

pomoje je priporočljivo, da človk pravilno laufa ... tisto, kar počnem jaz, ne more bit dolgoročno ugodno za glide, kosti in to. pr teh letih ugotavljam tud, da sploh nisem učljiva.
tko da vrhunskost smo v tem življenju zafural :)

Nataša Pregl pravi ...

ja, ok, sam zdej je en pogruntu, kaj je to pravilno. A nima vsak človk ene naravne tehnike gibanja in pol lih ni ok, če proti temu delaš neki "pravilnega"? To te je zdej nek difovc čist napsihiru :-)

striti pravi ...

hehe, res je.. zdej vsako jutro in vsak večer ter dvakrat vmes pred špeglom ponavljam:
Pravilna tehnika teka je zlasti zato, ker omogoča večjo ekonomičnost gibanja in s tem zmanjšuje utrujenost, hkrati pa predstavlja tudi pomembno varovalo pred poškodbami.
pred temi indoktrinatorji nemamo več spasa. včas so samo na FDV hodil ;)