ponedeljek, 24. september 2007

ko ti pamet spet odpove

no, spet je moj zapis spodbudila kameleonka, njenga pa nekdo drug. ki btw ne loči uveljavlja od ne uveljavlja.

KAVA... NATAKARJI. vsi neki pizdularijo čez natakarje.

imam avtobiografsko izkušnjo z druge strani šanka. tam, kjer je blagajna. in omara za led.
ja, bila sem točajka.
takrat se mi je to zdela pametna karierna poteza glede na to, da smo doma finančno tonili.
no, pa sej tonemo že 20 let. je globoko morje tam pod pwaninami.

bila točajka v lokalu, ki ni bil ne pajzl ne slaščičarna ampak nekaj vmes.
med tednom pajzl, za vikend je kamniški živelj hodil tja na sadne kupe, ledene kave, banane split in vso to špeharijo ...

bil je navzven to precej drugo-do-tretjerazreden lokal.
ampak, pozor. samo na zunaj. notri so veljala pravila, kot bi jih napisala Jane Austen v sodelovanju z Emilom Zolajem. če jih ne spoštuješ, pride H. Poirot.

bili sta dve varianti: A) prazen lokal
B) polnopoln lokal + mize zunaj polne

klientela: mizarji. mizarji in njihove žene. mizarji in njihove žene in otroci. mizarji in njihova družba, ki gre skupaj v nedeljo k maši. avtobusarji. avtobusarji in... isto kot prej. obrtniki. isto kot prej. avtomehaniki. isto kot prej.

malo o pravilih.
vsaka pijača ima svoje pravilo. najhujši je grog.
ne. hujše je 5 grogov in 2 kuhana vina in 5 ledenih kav. in poln lokal. in en striti.
z eno ploščato gwavo in dvema rokama.


1. črn KOFE mora biti obrnjen tako, da lahko gost z desno roko prime skodelico, ne da bi mu bilo treba obračati vsega naokrog. na nasprotni strani in ne na 90 stopinj mora biti cukr in sicer dve vrečki le-tega. na espressu smetana bež barve, ki se v koncentričnih krogih menjava z malo manj bež barvo. če espreso ni tak, ga fukn v korito. potem pomij cel stroj za delanje kofeta, ker odsotnost belobež smetane pomeni, da je avtomat nekje zabasan. in ne more funkcionirat.

2. KAPUČINO mora imeti vsaj 1,5 cm pene. pena se naredi iz mlačnega mleka. če je pene manj, fukn kofe v korito. jovo na novo. po vsakem kapučino pomij cevko za paro, ker .... ne vem zakaj.
na peno je treba nasuti malo kakava, ampak ne preveč. če ima gost navado piti kapučin brez kakava, moraš ti to vedeti from day one forth. drugače se lepo opraviči in fukn kapučin u korit.

3. KAVA S SMETANO. smetane kolikor je možno. s tem da smetana ne sme privreti na površje ob robovih skodelce. potem je vse umazano. za to obstaja posebna tehnika navijanja smetane na vroč kofe, ki jo je treba obvladat. huda kunšt.

sam še ena cvetka. opozarjam, da je bilo pravilo za vsako pijačo.

4. GROG. en cuker, pol od 0.03 ruma in pol od o.03 hruškovega likerja. malo vode. segreješ, da se cuker hitro stopi. potem daš noter tri kosme cimeta, tri žbice nevemčesa, eno tanko limonino rezino, ki ne sme biti ne stara ne zelena, ravnopravšnja. vodo do vrha. še enkrat segreješ. ne toliko da zavre, bohnedej, ampak ćisto malo manj. in pazi, da ne poliješ. če poliješ, fukn v korito in jovo na novo.

5. pravila so zelo zanimiva in kompleksna tudi za kuhano vino, konjake, čaje, ledene kave, banane split... sam se mi ne da več

predstavljaj si lepo pomladno nedeljo.
otroci bi sladoled. vsak si trikrat premisli katero kepico. mama bi kapučino z ne prevročim mlekom in malo smetane in jagodnim in čokoladnim prelivom. babi bi grog, ker jo že cel dan neki zebe. njeni dve prijateljici tudi. dedek bi sadno kupo brez odvečne tekočine, ker se mu potem peha. in ne toliko smetane kot zadnč. pa hitro, ker se mudi. ata bo pivo. (hvalabogu za ata).

to družino pomnoži z 10.

razumem točaje in točajke.

9 komentarjev:

Vanja pravi ...

Razumem da je zajeban, ampak vseeno pričakujem dober kofe na miz, da je miza pobrisana, šalca čista in zraven šalce kozarec vode! Mi je pa vseen, če cukr ni na 90 stopinj in če na kapučinu ni kakava mi je tud vseen. :-)

widra wanda pravi ...

o ja, pa kozarci ne premrzle vode brez limone, prineseš pivo pa ti zatežijo zakaj v kozarcu ni ledu (?), najboljše je pa tisto, ko pride za eno omizje 10 ljudi in vsi navzkrižno govorijo kaj bi in potem si vmes kdo še premisli pa še pri sosednji mizi te prosijo, da prinesi pepelnik pa še eno kavo pa en kapučino in potem se ti zmeša.

tako, da dobrim natakarjem svaka čast, ker ni tako enostavno kot izgleda

priznam pa, da sem tudi jaz rada dobro postrežena - kdo pa ni, ane,
ampak, če natakar karkoli zajebe in se potem opraviči ali popravi, ko mu to poveš, se mi zdi čisto ok, čeprav vsi seveda niso taki in potem te tja pač več ni

Anonimni pravi ...

pri eni natakarci tam v b. je pa takole; ti z okom ona skokom.....(sam ne zate esmiću)kaj da ne...rara..

striti pravi ...

@kameleonka: razumem te. ker smo pač tako navajeni. na dobro, hitro in prijazno postrežbo.
ko sem bila pa v grčiji, so se še največje slovenske picajzlaste zoprnele navadle na tisto grško arogantnost in počasnost.
pa da ne bo pomote...jest tud včas oči zavijam nad točajkami in točaji.

@wanda: poleg izkušenj z barvami delimo zgleda tudi izkušnj v turizmu (tko se reče temu, ko pišeš CV, ne pozabit) ;)

@esmić: pr vas je itak polno skakalnih manevrov. če hočeš vse ovire od b. do lj z avtom premagat, mora bit tvoj avto mal na fedrih. makgajver stajl.
ne, una nanizanka s hasselhofom. kako je že blo avtu ime...?

:-) pravi ...

tut jest jih zastopm... ampak tko: včasih bolj, včasih manj...

Anonimni pravi ...

Ammm, si mi pa vzbudila tek. Oziroma tok. A mi lahko narediš en grog?

Anonimni pravi ...

najt (psihić)rajder...

nta pravi ...

men so se zdele banane split zmeri problem - ok, banana še ne, ampak kako prvlečt zaboga celo dalmatinsko mesto split z dioklecijanovo palačo in vsemi džankiji in turisti in stolpncami v eno slovensko slaščičarno? in kaj nardit, ko si naslednji zaželi ta split, ti si ga pa že prodal prejšnjemu?!!

striti pravi ...

@ntica: split z malo začetnco, trenslejted form ingliš of kors... banana split no mor a probljem.
@esmić: pa da bi te kušnu čwovk...hvala!

@stric bedanc:en grog še gre, sam če mi šnopc ne povre.

:-): vem, razumem. takrat ko ti malo manj, mora pa natakar malo več. pa je.